Svensk Forms Opinionsnämnd prövar fråga om skydd för och intrång i Lasse Åbergs textilmönster för tunnelbana-pendeltåg

Under åren 1994-95 fick Lasse Åberg i uppdrag att skapa ett tyg till tunnelbanesätena i Stockholm. Han färdigställde år 1995 ett mönster med stiliserade motiv i olika färger föreställande ett antal kända byggnader i Stockholm. Mönstret har utförts i en teknik som ger intryck av hastigt utförande och under varje motiv återfinns karaktäristiska streck – bakgrunden är blå. Textilmönstret togs i bruk i Stockholms tunnelbana år 1997 och senare även på pendeltågen.

År 2015 fick Lasse Åberg frågor om han även skapat det textilmönster som användes av Luleå Lokaltrafik. När han fick se tyget uppfattade han det som ett ”plagiat”. Mot denna bakgrund önskade Lasse Åberg att Svensk Forms Opinionsnämnd yttrade sig i frågan om det textilmönster han skapat till Stockholms tunnelbana och pendeltåg var upphovsrättsligt skyddat och, vid jakande svar, om det av Luleå Lokaltrafik använda tyget utgjorde intrång i hans tygmönster.

Luleå Lokaltrafik har inför nämnden gjort gällande att Lasse Åbergs textilmönster inte uppfyller de för upphovsrättsligt skydd erforderliga kraven samt, för det fall nämnden skulle göra en annan bedömning, att det av Luleå Lokaltrafik använda tyget inte gör intrång i Lasse Åbergs tygmönster.

Svensk Forms Opinionsnämnd konstaterade att variationsmöjligheterna för textilmönster är mycket stora, att mönstret består av ett antal relativt enkelt tecknade byggnadsverk och andra företeelser som sedda var för sig inte ger uttryck för någon högre grad av originalitet. Den enkla, karaktäristiska och lekfulla stilen, färgvalet och bakgrundsfärgen och de sätt på vilket motiven placerats i förhållande till varandra gör dock att kompositionen i dess helhet uppvisar tydlig personlig prägel – nämnden anser därför att verkshöjd föreligger och att textilmönstret skyddas som alster av brukskonst.

Trots att nämnden föreställer sig att Lasse Åbergs textilmönster i någon mån tjänat som förebild anser den att tygerna skiljer sig påtagligt åt i flera avseenden: lekfullheten med vilken Lasse Åberg tecknat återfinns inte i det senare tygmönstret, inte heller färgsättning och komposition uppvisar några egentliga likheter. Sammantaget anser nämnden att Luleå Lokaltrafiks tygmönster ett helhetsintryck som tydligt skiljer sig från Lasse Åbergs mönster – något intrång är därmed inte för handen.

Svensk Forms Opinionsnämnd, ärende 1/2017 (den 3 oktober 2017), yttrande nr 312

»Till arkivet