Nytt avtal om arbetstagares uppfinningar har träffats mellan Svenskt Näringsliv och PTK
I augusti 1994 ingicks ett avtal mellan dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, och Privattjänstemannakartellen (PTK) angående rätten till arbetstagares uppfinningar – det s.k. uppfinnaravtalet. För många inom den privata sektorn har uppfinnaravtalet trätt istället för bestämmelserna i 1949 års lag om rätten till arbetstagares uppfinningar. Avtalet reglerar frågan om vem som ska inneha rättigheterna till uppfinningar skapade av anställda, hur olika uppfinningar klassificeras, vilken ersättning som ska utgå till arbetstagare för det fall arbetsgivaren förvärvar rättigheter till hans/hennes uppfinning och hur tvister om frågor som regleras i avtalet ska slitas.
Under 2014 sade PTK upp avtalet och under våren 2015 har parterna (numera Svenskt Näringsliv och PTK förhandlat om nya avtal. Den 1 juli 2015 träffades en uppgörelse om ett ändrat avtal. Nyheter i det omförhandlade avtalet är bland annat att de schablonmässiga ersättningsbelopp som ska tillfalla arbetstagare har höjts och att fristen för att väcka talan om ersättning för en uppfinning, i de fall patent söks, börjar löpa först när patentansökan har gjorts (tidigare löpte fristen från tidpunkten för anmälan av uppfinningen till arbets-givaren). Svenskt Näringsliv och PTK har också kommit överens om regler för en skiljenämnd som ska döma i tvister enligt avtalet – skiljenämndens sammansättning, förfarandet inför skiljenämnden samt regler om bevisning, skiljedomar och beslut samt kostnader för skiljeförfarandet.
Avtalet ska först antas av respektive organisations medlemsförbund. När så har skett blir avtalet gällande från och med den 1 december 2015.