Brott mot upphovsrättslagen vid försäljning av lampor – särskild vaksamhet bör finnas vid inköp från Kina

Patent- och marknadsöverdomstolen har inom ramen för ett brottmål prövat frågan om intrång i upphovsrättigheter vid försäljning av (kopior av?) designlampor.

Butiken Folkhemmet har i fysiska butiker och via onlineförsäljning sålt tre olika sorters lampor som åklagaren ansåg utgjorde olovliga kopior av tre olika lampor formgivna av de danska arkitekterna och formgivarna Arne Jacobsen och Poul Henningsen (rättigheten a till dessa innehav av det danska möbelföretaget Louis Poulsen Lighting A/S).

Åklagaren väckte åtal mot Folkhemmets ägare och gjorde gällande brott mot upphovsrättslagen. Vidare framställdes yrkanden om skadestånd och företagsbot.

Såväl tingsrätten som nu Patent- och marknadsöverdomstolen dömde ägaren till Folkhemmet för brott mot upphovsrättslagen, varvid överinstansen konstaterar att han genom att bjuda ut lamporna till försäljning utan att kontrollera att de var lovligen framställda agerat grovt oaktsamt. Som företrädare för ett företag verksamt i möbelbranschen har han, enligt domstolen, ett ansvar för att se till att företaget inte saluför intrångsprodukter. I detta fall hade lamporna köpts in från Kina via en handelssida på Internet – domstolen uttalar här att Kina får anses vara en stor producent av förfalskade varor – något som borde ha manat till misstänksamhet.

Folkhemmets ägare dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Företagsbot om SEK 100.000 meddelades då brottsligheten begåtts inom ramen för Folkhemmets näringsverksamhet av en central företrädare för bolaget, det rörde sig om ett relativt stort antal överträdelser under ett års tid och inneburit risk för skada hos tredje man. I förmildrande riktning beaktades att intrånget endast avsåg ett fåtal artiklar och intrånget inte bedrivits i systematisk utsträckning.

 

Patent- och marknadsöverdomstolens dom av den 5 februari 2018 i mål nr B 11011-16; Åklagaren vs Folkhemmet

»Till arkivet