Tidningars rätt att vid nyhetsrapportering använda annans skyddade fotografier – Patent- och marknadsdomstolen prövar frågan
År 2009 gjorde Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal, kristdemokratisk kommunpolitiker, en resa till Israel. Sara Skyttedal tog ett antal fotografier på resan, bland annat ett fotografi där Ebba Busch Thor står vid ett militärfordon och ett annat där hon är iförd en t-shirt med israeliska arméns kännetecken. Ett fotografi taget av en bekant till Sara Skyttedal visade henne i ett militärfordon. Båda bilderna publicerades av Sara Skyttedal på hennes Facebook-sida – bilderna gjordes tillgängliga för hennes cirka 1200 ”vänner” och Sara Skyttedal ”taggade” även bilder till vissa personer vars vänner därmed fick tillgång till bilderna.
I samband med att det blev känt att Ebba Busch Thor kandiderade till partiledarposten i Kristdemokraterna publicerade Dagens Nyheter (”DN”) en artikel med rubriken ”Ebba Busch Thor på kontroversiella bilder i Israel”, varvid fotografierna från Sara Skyttedals Facebook-sida återgavs. Ingen angivelse av vem som tagit bilderna fanns med. DN publicerade bilderna på www.dn.se och på DN via Twitter.
Sara Skyttedal ansåg att DN genom publiceringen av fotografierna begått intrång i hennes upphovsrättigheter/fotografirättigheter – såväl genom att utan samtycke framställa exemplar av och överföra bilderna till allmänheten (intrång i de ekonomiska rättigheterna) som att publicera dem utan uppgift om upphovsman, i ändrat skick och på sätt som är kränkande (intrång i de ideella rättigheterna).
DN ansåg att man haft rätt att publicera bilderna med stöd av bestämmelsen i 23 § lag (1960:729) om upphovsrätt (”upphovsrättslagen”) – en bestämmelse som gör det möjligt att i en tidning eller tidskrift återge offentliggjorda skyddade verk/fotografier i samband med redogörelse för en dagshändelse under förutsättning att återgivandet sker ”i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet”.
Patent- och marknadsdomstolen fann att de skyddade fotografier som Sara Skyttedal publicerade på sin Facebook-sida inte varit förbehållna en sluten krets och därför var att anse som offentliggjorda. Vidare ansåg domstolen att rätten att med stöd av 23 § upphovsrättslagen återge skyddade verk inte var begränsad till enbart tidningar och tidskrifter utan även omfattar löpsedlar, bilagor samt – som i detta fall – informationsdatabaser med anmälda ansvariga utgivare och en stark koppling till en tryckt tidning. För att bestämmelsen i 23 § upphovsrättslagen skall kunna åberopas förutsätts att publiceringen tillgodoser informationssyftet i fråga om en aktuell händelse – ett visst mått av nyhetsvärde bör finnas. I detta fall ansågs artikeln på dn.se ha haft nyhetsintresse i anslutning till partiledarvalet och därmed varit en redogörelse för en dagshändelse i den mening som avses i 23 § upphovsrättslagen. Samband anses ha förelegat mellan dagshändelsen och några av bilderna – bland annat den föreställande Ebba Busch Thor vid ett militärfordon och den där hon är iklädd en t-shirt med den israeliska arméns kännetecken. Återgivningen av de bilderna skedde därför, enligt domstolen, i enlighet med god sed.
Patent- och marknadsdomstolen kom till slutsatsen att DN begick intrång i Sara Skyttedals namngivningsrätt då hon i visst fall inte angavs som fotograf.
Patent- och marknadsdomstolens dom av den 22 december 2016 i mål PMT 8915-15