Ryggsäcksklassikern KÅNKEN anses åtnjuta upphovsrättsligt skydd
Fenix Outdoor AB (”Fenix”) – moderbolag till Fjällräven AB (”Fjällräven”) – begärde hos Svensk Forms Opinionsnämnd ett yttrande över om den ryggsäck bolagsgruppen säljer under varumärket KÅNKEN kan anses åtnjuta upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst.
Ryggsäcken KÅNKEN skapades av Fjällrävens grundare – Åke Nordin. Ambitionen var att skapa en funktionell och prisvärd ryggsäck anpassad efter skolbarns behov av att kunna bära böcker och pärmar. Av betydelse vid formgivningen var även att skapa en design som tilltalade ungdomar, var av hög kvalitet och kunde användas under lång tid. Ryggsäcken introducerades på den svenska marknaden år 1978 och blev snabbt en försäljningssuccé.
Svensk Forms Opinionsnämnd anser att såväl funktionalitet som kvalitet varit centrala utgångspunkter vid framtagande av ryggsäcken KÅNKEN, att produktens formgivning präglas av återhållsamhet, att grundformen är enkel och att de enskilda formgivningsdetaljerna sedda för sig knappast kan anses unika i utförandet. Nämnden anser emellertid att ryggsäcken sammantaget uppvisar en tydlig personlig prägel i formgivningen och en distinkt formmässig identitet. ”Den enkla, men i sammanhanget unika, grundformen, de smala tygremmar ryggsäcken genomgående försetts med och det sätt på vilket dessa korsats på bakstycket ger i kombination med återhållsamheten i formgivningen i övrigt samt logotypens placering och utformning ett omisskännligt intryck”. Ryggsäcken tycks ha skilt sig påtagligt från vad som tidigare fanns på marknaden. Nämnden gör bedömningen att ryggsäcken har en sådan grad av originalitet att den framstår som en egen intellektuell skapelse och därmed åtnjuter upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst.
Svensk Forms Opinionsnämnds yttrande av den 18 december 2015 i ärende 4/2015 (yttrande nr 305).